Άρθρο 148 παρ. 1 και 5 Ν. 3528/2007 (παραίτηση δημοσίου υπαλλήλου): 1. Η παραίτηση αποτελεί δικαίωμα του υπαλλήλου και υποβάλλεται εγγράφως...
Άρθρου 4 (παρ. 2) του Ν. 3687/2008 (παραίτηση εκπαιδευτικού): Οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υποβάλλονται μετά την πρώτη εργάσιμη ημέρα που έπεται του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, καθώς και κατά τη διάρκεια του αμέσως επόμενου διδακτικού έτους, γίνονται αποδεκτές με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) ή του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.), για εξαιρετικούς λόγους, όπως βαριές και δυσίατες ασθένειες, οι οποίες αποδεικνύονται από πιστοποιητικά υγειονομικής επιτροπής ή δημόσιου νοσοκομείου, ή για ιδιαίτερα σοβαρούς οικογενειακούς λόγους. Αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υποβάλλεται από 1ης Φεβρουαρίου μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση στις 31 Αυγούστου.
Από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει ότι ο κάθε δημόσιος υπάλληλος διατηρεί το δικαίωμα να παραιτηθεί σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο το επιθυμεί. Ειδικά, όμως, για τους εκπαιδευτικούς, επειδή η εν λόγω κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων δεσμεύεται από τη διάρκεια του σχολικού έτους, οι αιτήσεις παραίτησής τους προβλέπεται ότι υποβάλλονται μια φορά ανά έτος, ήτοι κάθε Φεβρουάριο και, εφόσον γίνουν αποδεκτές, η εργασιακή σχέση λύεται στις 31 Αυγούστου του ίδιου έτους. Εκτός από τις ανωτέρω προϋποθέσεις, ο νόμος δεν θέτει καμία μισθολογική συνέπεια σε βάρος του υπαλλήλου, ο οποίος επιθυμεί να παραιτηθεί, επομένως ο τελευταίος δεν υποχρεούται σε επιστροφή μισθών, καθώς η παραίτηση επιφέρει αποτελέσματα για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Ως εκ τούτου, οι μισθοί που ελήφθησαν δεν επιστρέφονται και, μετά τη λύση της εργασιακής σχέσης, κατόπιν παραίτησης του υπαλλήλου, παύει πλέον να καταβάλλεται μισθός.