Άρθρο 52 παρ. 1 Ν. 3528/2007 (άδεια μητρότητας): Στις υπαλλήλους οι οποίες κυοφορούν, χορηγείται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) μήνες πριν και τρεις (3) μήνες μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση απόκτησης τέκνου πέραν του 3ου, η μετά τον τοκετό άδεια προσαυξάνεται κάθε φορά κατά δύο (2) μήνες. Η άδεια λόγω κυοφορίας χορηγείται ύστερα από βεβαίωση του θεράποντος ιατρού για τον πιθανολογούμενο χρόνο τοκετού. Σε περίπτωση πολύδυμης κύησης, η άδεια λοχείας αυξάνεται κατά ένα (1) μήνα για κάθε τέκνο πέραν του ενός.
Όπως προκύπτει από την παρούσα διάταξη, η υπάλληλος που κυοφορεί μπορεί να λάβει άδεια μητρότητας ακόμη και αμέσως μόλις διοριστεί, καθώς ο νόμος δεν θέτει ως προϋπόθεση για τη λήψη της άδειας αυτής να έχει παρέλθει ορισμένο χρονικό διάστημα από το διορισμό της υπαλλήλου.
Άρθρο 53 παρ. 2 Ν. 3528/2007 (άδεια ανατροφής τέκνου): Ο χρόνος εργασίας του υπάλληλου που είναι γονέας μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών, και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. Υπάλληλος που είναι γονέας δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο...
Όπως ακριβώς και στην περίπτωση της άδειας μητρότητας, έτσι και στην περίπτωση της άδειας ανατροφής τέκνου, η υπάλληλος μπορεί να τη λάβει ακόμη και αμέσως μόλις διοριστεί, καθώς ο νόμος ούτε και σε αυτήν την περίπτωση θέτει τυχόν προϋπόθεση να έχει παρέλθει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τον διορισμό, ώστε να δικαιούται η υπάλληλος να λάβει την άδεια. Μόνη προϋπόθεση για τη λήψη της παρούσας άδειας είναι η υπάλληλος να μην έχει επιλέξει μειωμένο ωράριο εργασίας, καθώς η μια επιλογή αναιρεί την άλλη. Επομένως, με το διορισμό της η υπάλληλος που γέννησε, δικαιούται να επιλέξει είτε μειωμένο ωράριο εργασίας είτε την άδεια ανατροφής τέκνου διάρκειας εννέα μηνών.
Δείτε το video της δημοσίευσης εδώ