Στο άρθρο 21Α Ν. 2946/2001, όπως ισχύει, ορίζεται ρητά ότι "εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, δύναται να αποσπώνται με αίτησή τους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, σε εκπαιδευτική μονάδα της πόλης όπου βρίσκεται η έδρα της στρατιωτικής μονάδας, Λιμενικής Αρχής ή σε εκπαιδευτική μονάδα που απέχει έως είκοσι (20) χιλιόμετρα από τη στρατιωτική μονάδα ή Λιμενική Αρχή που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους και για όσο χρόνο υπηρετεί ο/η σύζυγος στη μονάδα αυτή. Σε περίπτωση που ο/η σύζυγος υπηρετεί σε νησί, η κατά το προηγούμενο εδάφιο απόσπαση δεν μπορεί να διενεργείται εκτός νησιού".
Η ως άνω διάταξη εισάγει ειδική ρύθμιση αναφορικά με τη δυνατότητα απόσπασης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι σύζυγοι στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων κατά προτεραιότητα και κατά παρέκκλιση των ισχυουσών και γενικότερων διατάξεων που ρυθμίζουν το εν λόγω ζήτημα με τρόπο διαφορετικό. Σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας, ο ειδικός νόμος υπερισχύει του γενικού, με βάση τον κανόνα "τα ειδικά των γενικών επικρατέστερα" (lex specialis derogat legi generali). Σχέση γενικού προς ειδικού υφίσταται εφ` όσον το πραγματικό της lex specialis περιέχει όλα τα στοιχεία της lex generalis και επιπλέον, ένα τουλάχιστον επιπρόσθετο στοιχείο. Η ειδική διάταξη είτε αντιτίθεται στη γενική, είτε την εκφράζει συγκεκριμενοποιώντας την και εξειδικεύοντάς την, προηγείται απ` αυτήν και εφαρμόζεται αποκλειστικά κατ` αποκλεισμό της γενικής διάταξης. (Γνωμ ΝΣΚ 48/2015). Κατόπιν των ανωτέρω, η διάταξη του άρθρου 21Α Ν. 2946/2001 ως ειδικότερη του άρθρου 68 Ν. 3528/2007 κατισχύει αυτού, παρεκκλίνοντας από τη γενική πρόβλεψη περί απαγόρευσης απόσπασης του υπαλλήλου πριν από τη συπλήρωση διετίας από το διορισμό του. Δυνάμει των ανωτέρω, ο περιορισμός αυτός κάμπτεται στην περίπτωση εκπαιδευτικού που είναι σύζυγος στρατιωτικού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, οπότε η απόσπαση δύναται να διενεργηθεί και πριν τη συμπλήρωση της διετίας από το διορισμό του εκπαιδευτικού.
Μάλιστα, ως προς τον ειδικότερο χαρακτήρα της εν λόγω νομοθετικής πρόβλεψης έχει κριθεί (ΓνωμΝΣΚ 123/2021) ότι, με τη διάταξη του άρθρου 21 παρ. 1 του ν. 2946/2001, εισάγεται ρύθμιση με την οποία προβλέπεται το δικαίωμα των τακτικών δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, να αποσπώνται, κατά προτεραιότητα και κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημοσίου τομέα, στον τόπο που υπηρετεί ο/η ένστολος σύζυγος. Τα ανωτέρω καταλαμβάνουν, αναμφιβόλως, και τη διάταξη του άρθρου 21Α Ν. 2946/2001, η οποία, ερμηνευτικά, αποτελεί μια στενότερη και ακόμη πιο ειδική εκδοχή του άρθρου 21 παρ. 1 του παρόντος, εφόσον απευθύνεται ρητά, συγκεκριμένα και αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς, συζύγους στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Περαιτέρω, με τις ως άνω διατάξεις παρέχεται, όπως αναφέρεται και στην οικεία εισηγητική έκθεση, μείζων, σε σχέση προς τις γενικές ρυθμίσεις που καταλαμβάνουν γενικώς τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους (ΝΣΚ 309/2016, 251/2010), προστασία της οικογένειας και της οικογενειακής συμβίωσης των ενστόλων, λόγω των συχνών μετακινήσεών τους, επιδιώκεται δε η ελαχιστοποίηση των οικογενειακών, κοινωνικών και οικονομικών τους προβλημάτων και επέκεινα η απρόσκοπτη εκτέλεση των δυσχερών καθηκόντων τους (ΝΣΚ 281/2011). Κατόπιν των ανωτέρω, ο δικαιολογητικός λόγος της ως άνω ρύθμισης έγκειται ακριβώς στις συνταγματική επιταγή της προστασίας του θεσμού της οικογένειας, όπως αυτή απορρέει από το άρθρο 21 παρ. 1 του Συντάγματος, η οποία επιβάλει τη συνυπηρέτηση των υπαλλήλων του δημοσίου. Σχετική ερμηνεία παρέχει η υπ' αριθμ πρωτ Α2β/Γ.Π. 40032/08/07/2016 (ΑΔΑ: ΩΛΟΞ465ΦΥΟ-ΘΨΗ) εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, στην παρ. 5 της οποίας αναφέρεται ρητά ότι "οι αποσπάσεις υπαλλήλων για συνυπηρέτηση, βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 του Ν.2946/01 και της παρ. 2 του άρθρου 7 του Ν. 287/1976, δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς της παρ. 9 (και ήδη 8) του άρθρου 68 του 3528/07, και μπορούν να διενεργούνται και πριν την παρέλευση της διετίας από τον διορισμό, δεδομένου ότι οι ανωτέρω διατάξεις είναι προστατευτικές για την οικογένεια, σύμφωνα με την επιταγή του άρθρου 21 του Συντάγματος". Με αναλογική εφαρμογή, τα ανωτέρω επεκτείνονται και καταλαμβάνουν και τους εκπαιδευτικούς, συζύγους στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, που αιτούνται απόσπασης για λόγους συνυπηρέτησης.
Κατόπιν των ανωτέρω, θα πρέπει να επιτρέπεται η απόσπαση ακόμη και δόκιμων εκπαιδευτικών, αφού ο πρόδηλος σκοπός του νομοθέτη είναι η διευκόλυνση ενός υπαλλήλου για άμεση συνυπηρέτηση και όχι η αναμονή αυτού επί δύο έτη, μέχρι να παρέλθει η δοκιμαστική περίοδος.