Ερώτημα
Εργάστηκα στην Ελλάδα για 5 έτη ως μηχανικός, έχοντας καταβάλει ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ. Ωστόσο, τα τελευταία 10 έτη ζω και εργάζομαι ως μηχανικός στην Ιταλία, όπου και είμαι πλέον ασφαλισμένος, έχοντας διακόψει την ασφάλισή μου στην Ελλάδα. Με δεδομένο το γεγονός ότι πάσχω από μεσογειακή αναιμία ερωτώνται τα εξής;
1. Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ πρόωρα; Αν ναι, η σύνταξη που θα λάβω θα είναι γήρατος ή αναπηρική; Πλήρης ή μερική;
2. Θα ληφθούν υπόψη τα έτη εργασίας και ασφάλισής μου στην Ιταλία;
Απάντηση
1. Επί του (1) ερωτήματος: Πρόκειται για σύνταξη γήρατος, η οποία χορηγείται εφ’ όρου ζωής, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και το ποσό της ισούται με το ποσό σύνταξης που αναλογεί σε 35 έτη ασφάλισης ή 10.500 ημέρες ασφάλισης.
Ι. Εφαρμοστέες διατάξεις:
Άρθρο 1 παρ. 1 - 2 Ν. 612/1977: 1. Τυφλοί εξ αμφοτέρων των οφθαλμών ησφαλισμένοι εις ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητος του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, δικαιούνται συντάξεως λόγω γήρατος ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, εφ` όσον συνεπλήρωσαν χρόνον ασφαλίσεως δεκαπέντε (15) ετών, ή προκειμένης ασφαλίσεως υπολογιζομένης κατά την νομοθεσίαν του οικείου φορέως εις ημέρας, 4.050 ημέρας ασφαλίσεως.
2. Επιφυλασσομένων των διατάξεων της διεπούσης έκαστον οργανισμόν νομοθεσίας περί των τυχόν λαμβανομένων υπ` όψιν δια τον υπολογισμόν της συντάξεως αποδοχών, το ποσόν της συντάξεως των κατά την προηγουμένην παράγραφον προσώπων, καθορίζεται ίσον προς το αντιστοιχούν εις 35 έτη ασφαλίσεως ή εις 10.500 ημέρας ασφαλίσεως.
Άρθρο 16 παρ. 3 Ν. 2227/1994: Οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 612/1977 (ΦΕΚ 164 Α`) εφαρμόζονται και στους πάσχοντες από Βήτα ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, που υποβάλλονται σε μετάγγιση και ασφαλίζονται στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
2. Επί του (2) ερωτήματος: Για τη συμπλήρωση της 15ετίας θα ληφθούν υπόψη τόσο ο χρόνος ασφάλισης στην Ελλάδα όσο και ο χρόνος ασφάλισης στην Ιταλία.
Ι. Εφαρμοστέες διατάξεις:
Κανονισμός 883/2004:
Κανονισμός 987/2009:
Άρθρο 12 παρ. 1-3: 1. Για την εφαρμογή του άρθρου 6 του βασικού κανονισμού, ο αρμόδιος φορέας απευθύνεται στους φορείς του κράτους μέλους στη νομοθεσία του οποίου είχε επίσης υπαχθεί ο ενδιαφερόμενος, για να καθορισθούν όλες οι περίοδοι που πραγματοποιήθηκαν βάσει αυτής της νομοθεσίας.