Η μετακίνηση αποτελεί προσωρινή υπηρεσιακή μεταβολή, κατά την οποία ο υπάλληλος μετακινείται σε ομοιόβαθμη θέση άλλης οργανικής μονάδας της ίδιας αρχής. Μετακίνηση σε θέση κατώτερου βαθμού και άσκηση διαφορετικών καθηκόντων από αυτά της οργανικής του θέσης δεν επιτρέπεται.
Η μετακίνηση διενεργείται με απόφαση του προϊσταμένου της υπηρεσίας όπου εντάσσεται η οργανική θέση του υπαλλήλου. Πρόκειται για ατομική διοικητική πράξη, που εκδίδεται κατά διακριτική ευχέρεια, συνεπώς δεν είναι υποχρεωτική, για τη νομιμότητά της, η ορισμένη αιτιολογία της. Ακόμη, πρόκειται για πράξη που αποτελεί μέτρο εσωτερικής τάξης, που αποσκοπεί στην αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας.
Η μετακίνηση είναι δυνατό να διενεργείται είτε αυτεπαγγέλτως, ώστε να καλυφθούν, προσωρινά, οι ελλείψεις σε προσωπικό της οργανικής μονάδας υποδοχής, λόγω έκτακτων συνθηκών, είτε κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου, για προσωπικούς του λόγους. Στην πρώτη περίπτωση, η υπηρεσία οφείλει να σταθμίζει, αφενός την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας, αφετέρου τυχόν εξαιρετικούς λόγους που συντρέχουν στο πρόσωπο του υπαλλήλου και επιβάλλουν τη μη μετακίνησή του, σύμφωνα με την αρχή της χρηστής διοίκησης και προς ορθή άσκηση της διακριτικής ευχέρειας του προϊσταμένου, που αποφασίζει για τις μετακινήσεις του προσωπικού.
Εφόσον η μετακίνηση διενεργείται προς θέση σε άλλη μονάδα της ίδια δημόσιας αρχής αλλά διαφορετικού δήμου, απαιτείται αιτιολογία από την οποία να προκύπτει ότι συνεκτιμήθηκαν στοιχεία, όπως ο τόπος κατοικίας, η υγεία, η οικογενειακή κατάσταση του υπαλλήλου. Αν, όμως, η μετακίνηση γίνει εκτός νομού, αντιμετωπίζεται ως μετάθεση, παρά τον νομικό χαρακτηρισμό της, και ακολουθείται η αντίστοιχη διαδικασία που απαιτεί την προηγούμενη γνωμοδότηση υπηρεσιακού συμβουλίου και λαμβάνεται υπόψη η μέχρι τότε μοριοδότηση του υπαλλήλου.