Διοικητικός προσδιορισμός του φόρου εισοδήματος. Ενδικοφανής προσφυγή προς αμφισβήτηση της οφειλής
Η πράξη προσδιορισμού του φόρου, το λεγόμενο “εκκαθαριστικό”, είναι εκείνη η πράξη με την οποία καθορίζεται το ποσό της φορολογικής οφειλής , το οποίο και βεβαιώνεται άμεσα, κατ’ άρθρο 30 παρ. 1 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013). Εν συνεχεία, εφόσον ο υπόχρεος αμφισβητεί το περιεχόμενο της πράξης προσδιορισμού του φόρου, οφείλει να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή, ενώπιον της φορολογικής αρχής που εξέδωσε την πράξη, με αίτημα την επανεξέταση της ουσίας της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, στο πλαίσιο της σχετικής διοικητικής διαδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 63 του ανωτέρω νομοθετήματος. Σημειώνεται ότι η άσκηση ένδικου βοηθήματος, ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου, χωρίς την προηγούμενη άσκηση της ως άνω ενδικοφανούς προσφυγής, είναι απαράδεκτη.
Η ενδικοφανής προσφυγή πρέπει να αναφέρει α) τα ακριβή στοιχεία του υπόχρεου, β) την προσβαλλόμενη πράξη, γ) τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα τα οποία στηρίζουν το αίτημα του υπόχρεου, δ) τη διεύθυνση όπου θα κοινοποιηθεί η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής καθώς και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.
Η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται στη φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη, μέσα σε 30 ημέρες από την επόμενη εκείνης κατά την οποία κοινοποιήθηκε στον υπόχρεο η προσβαλλόμενη πράξη προσδιορισμού φόρου. Η εν λόγω προθεσμία αναστέλλεται για το διάστημα από 1-31 Αυγούστου, ενώ δεν απαιτείται η καταβολή παραβόλου για την υποβολή της.
Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε 120 ημέρες από την υποβολή της στη φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη. Αν δεν εκδοθεί ρητή απόφαση επί της ασκηθείσας προσφυγής, τεκμαίρεται η σιωπηρή απόρριψή της. Κατά της απόφασης επί της ενδικοφανούς προσφυγής ή κατά της τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψής της, ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή ουσίας ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.